Svijet
0

Skoro izjednačeni konzervativci i ljevičari na izborima u Grčkoj

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Konzervativna Nova demokratija na parlamentarnim izborima u Grčkoj, prema izlaznim anketama, osvaja povjerenje od 27,5 do 30 posto glasača.

Nova demokratija ima samo 0,5 posto prednosti ispred ekstremno lijeve opcije Siriza koja se žestoko protivi mjerama štednje.

Prema izlaznim anketama koje su obavljene na uzorku od 75 posto glasova, na trećem mjestu po broju glasova je Pasok kojeg podržava između 10 i 12 posto glasača, dok je četvrta Zlatna zora, koju mnogi karakterišu kao fašističku, a koja uživa sedam procenata podrške.

Riječ je o ključnim izborima na kojima Grci zapravo odlučuju da li će ostati u evrozoni ili izlaze iz nje, ali i o budućnosti evrozone uopšte.

Sirica se zalaže za raskid uslova paketa pomoći EU i MMF kojima bi trebalo da se spriječi bankrot Grčke, što bi eventualno moglo dovesti i do izlaska Grčke iz evrozone. Nova demokratija se odlučno zalaže za poštovanje uslova zaduživanja Grčke.

Evropski funkcioneri su juče pozivali Grke da ne glasaju za opciju koja se protivi Sporazumu i mjerama štednje na koje se obvezala Grčka.