Svijet
0

Skoplje: Uvjeti Makedoniji za ulazak u NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uvjeti za prijam Makedonije u NATO savez su, među ostalim, rješenje spora s Grčkom o imenu zemlje i donošenje zakona o proglašenju albanskog jezika službenim u cijeloj Makedoniji kao i o mirovinama za Albance koji su sudjelovali u pobuni 2001. godine, izjavila je u četvrtak veleposlanica SAD-a u Skoplju Gillian Milovanović.

SAD i dalje priznaju Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, ali se istodobno zauzimaju za to da Grčka i Makedonija nađu rješenje za spor oko imena, izjavila je američka veleposlanica Gillian Milovanoviæć

Potkraj ovog mjeseca u Ateni bi se trebali sastati pregovarači Grčke i Makedonije i posrednik UN-a u rješavanju spora zbog imena Matthew Nimetz, od kojeg se očekuju novi prijedlozi za rješenje problema, pišu u četvrtak makedonski mediji.

Po najnovijem prijedlogu složeno ime - Sjeverna, Gornja ili Nova Makedonija koristilo bi se u međunarodnim organizacijama i u odnosima s Grčkom, a ustavno ime- Republika Makedonija upotrebljavalo bi se u komunikaciji s ostalim državama.

Do summita NATO-a u Bukureštu u travnju ove godine, Makedonija mora donijeti i zakone o proglašenju albanskog jezika službenim na teritoriju cijele Makedonije i o mirovinama za pobunjene Albance koji su 2001. sudjelovali u oružanom sukobu s makedonskim oružanim snagama 2001. godine, izjavila je veleposlanica Milovanović.