Svijet
0

Skoplje: Sastanak parlamentarnih odbora Jadranske povelje

FENA
U Skoplju je u utorak održan sastanak parlamentarnih odbora za suradnju s NATO-om država članica Jadranske povelje, Albanije, Hrvatske i Makedonije na kojem je potpisana zajednička izjava u kojoj sve tri države potvrđuju želju za ulaskom u NATO savez te izražavaju zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i članicama NATO-a i EU-a za njihovu potporu u ostvarenju tog cilja.

Sudionici sastanka potvrdili su interes za promoviranje demokratskih načela vezanih za obranu, kao što je demokratska kontrola oružanih snaga te za sigurnost u regiji, navodi se u izjavi i dodaje da će sve tri zemlje nastaviti napore za donošenje zakonskih propisa potrebnih za ispunjavanje kriterija EU-a i NATO-a.

Iskazana je i potpora Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji u njihovim euro-atlantskim aspiracijama. Predstavnici triju zemalja poduprli su i Ahtisarijev plan za Kosovo.

U zajedničkoj izjavi izražava se i nada da će na summitu NATO-a u Bukureštu sljedeće godine dobiti poziv za članstvo. To će pridonijeti većoj stabilnosti u regiji, a članice Jadranske skupine zauzimaju se i za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, nelegalne trgovine i korupcije, navodi se u izjavi.