Svijet
0

Skopje: Židovska zajednica traži ispriku od Bugarske

FENA
Skopje
Skopje
Zajednica Židova u Makedoniji uputila je zahtjev službenoj Bugarskoj da se ispriča za deportaciju makedonskih Židova i da vrati njihovo bogatstvo, rečeno je u petak novinarima u Židovskoj zajednici u Skopju.

Pod bugarskom okupacijom Makedonije u Drugom svjetskom ratu više od 7 tisuća Židova iz Skopja, Bitole i Štipa deportirano je u nacistički koncentracijski logor Treblinka, odakle se nitko nije spasio.

Oni su predstavljali 98 posto ukupne populacije Židova u Makedoniji što znači da su praktično iskorijenjeni s ovog prostora i stoga zahtijevamo od službene Bugarske ispriku za taj genocid, izjavio je donedavni predsjednik Židovske zajednice Viktor Mizrahi.

Židovska zajednica u Makedoniji očekuje od Bugarske i vraćanje židovskog bogatstva koje je raznim kanalima prebačeno u Bugarsku.

Mizrahi ističe da Zajednica posjeduje dokumentaciju o imovini deportiranih čija vrijednost danas iznosi oko 16 i pol milijuna američkih dolara. Osim zlata bugarske fašističke vlasti su stekle i veliku količinu novca od prodaje židovskih nekretnina, tvrdi Mizrahi i ističe da očekuje da Bugarska vrati to bogatstvo Židovima u Makedoniji čime bi oni izgradili bolnicu.

Za ispriku, kaže Mizrahi, dovoljno je da bugarsko izaslanstvo položi cvijeće tijekom ožujskih komemoracija.

Proteklih dana u Skopju, Bitoli i Štipu održani su komemorativni skupovi na mjestima odakle je u ožujku 1943. godine 7.200 Židova deportirano u logor Treblinka.

U Makedoniji danas živi samo oko 300 Židova.