Svijet
0

Škola novinarstva Columbia dodjeljuje prestižnu nagradu Al Jazeeri

FENA
Redakcija na engleskom jeziku TV mreže Al Jazeera dobit će najvišu nagradu njujorške škole novinarstva Columbia zbog svog izvještavanja o nemirima na Bliskom istoku, saopćio je u srijedu Univerzitet Columbia.

Nagrada za novinarstvo Columbia Univerziteta "nagrađuje novinarstvo u javnom interesu". Škola novinarstva Columbia također je sjedište odbora Pulitzerove nagrade, koja se svake godine dodjeljuje na poljima novinarstva, književnosti, drame i poezije, prenosi Reuters.

"Engleska redakcija Al Jazeere napravila je sjajan posao upoznavajući ljude iz engleskog govornog područja s nemirima na Bliskom istoku svojim profesionalnim izvještavanjem", izjavio je dekan Columbia škole novinarstva Nicholas Lemann.

"Pozdravljamo njenu odlučnost da uđe u srce kompliciranih priča koje se dešavaju u zemljama koje je kroz historijiu bilo teško pokrivati", navodi on u izjavi za javnost.

Al Jazeera, čiji program ne emituje većina američkih kablovskih i satelitskih operatera, ima reputaciju antiameričke televizije i našla se pod vatrom kritika iz arapskih zemalja od svog osnivanja 1996. godine.

Engleska redakcija Al Jazeere dobila je, međutim, pohvale širom svijeta o izvještavanju s lica mjesta i u širem kontekstu o protestima širom Bliskog istoka.

Egipat je naredio Al Jazeeri da ugasi svoje operacije u toj zemlji i da prekine emitovanje signala. Njenim dopisnicima zabranjen je ulazak u nekoliko arapskih zemalja a ona je opčinila arapske televizijske gledaoce koji imaju malo izbora osim državnih televizija.

Cjelokupni program engleske redakcije Al Jazeere nude samo tri američka operatera.