Zeleni klimatski fond
0

Sklopljen pakt o usporavanju gobalnog zagrijavanja

SRNA
Connie Hedegaard, komesar EU za klimu i Marcin Korolec, poljski ministar (Foto: AFP)
Connie Hedegaard, komesar EU za klimu i Marcin Korolec, poljski ministar (Foto: AFP)
Učesnici razgovora pod okriljem UN sklopili su danas sporazum koji će primorati najveće zagađivače da se uključe u borbu za usporavanje globalnog zagrijavanja planete.

Dogovor je postignut poslije četvorogodišnjih pregovora o nametanju zakonski obavezujućeg dokumenta o smanjenju emisija štetnih gasova u zemljama u razvoju, poput Indije i Kine, te bogatim državama, poput SAD.

Razvijene zemlje prihvatile su formalne ciljeve iz prve faze Protokola iz Kjota, koja ističe krajem sljedeće godine, iako Washington nikada nije ratifikovao taj dokument.

Novim paketom produžava se Protokol iz Kjota i određuje početak pregovora o novom zakonski obavezujućem dokumentu, koji bi trebalo da bude usvojen do 2015. godine, a da stupi na snagu do 2020. godine. Dogovorom je obuhvaćena i odluka o osnivanju Zelenog klimatskog fonda, koji će pomagati siromašnim zemljama u suočavanju sa globalnim zagrijavanjem.

Predsjedavaući višednevnih pregovora u Durbanu, južnoafrički ministar spoljnih poslova Maite Nkoana-Mashabane, pozdravila je usvajanje četiri odvojena dokumenta koji zajedno čine paket.

"Došli smo ovdje sa planom A i zaključili smo sastanak sa planom A o spasavanju planete i budućnosti naše djece i unuka. Ispisali smo novu stranicu istorije", izjavila je Nkoana-Mashabane.

Britanski ministar za energetiku i klimu Chris Huhne izjavio je da ovakav rezultat sastanka predstavlja "veliki uspjeh evropske diplomatije" i naglasio da su u sporazum uspješno uključeni SAD, Indija i Kina.
EU se snažno zalagala za oštrije intonirani pravni sadržaj završnog dokumenta, ali su se tome usprotivila tri najveća svjetska zagađivača.

"Smatramo da smo imali dobru strategiju i da je ona uspjela. Velika je stvar to što su sada sve velike ekonomije morale da se obavežu za budućnost na pravni način i to je ono zbog čega smo došli ovdje", izjavila je komesar EU za klimu Connie Hedegaard.

Razgovori u Durbanu trebalo je da budu završeni u petak, ali su produženi za dva dana kako bi se riješili sporovi u vezi sa izrazima u pravnom dijelu dokumenta.

Brazil, jedna od vodećih sila u razvoju, takođe je saopštio da je zadovoljan ishodom. Izaslanik Indije osudio je pritisak na New Delhi i rekao da je njegova zemlja prihvatila sporazum uz oklijevanje.