Afganistan
0

Skandalozni zakon izgladnjivanja žena

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanski zakon koji dozvoljava mužu da ženi uskrati hranu ako odbije da ima sa njim spolne odnose objavljen je u Službenom glasniku čime je i ozvaničen, javlja mreža BBC.

Prvobitna verzija ovog zakona izazvala je ljutite reakcije početkom godine što je prisililo predsjednika Hamida Karzaia da ga povuče. Ali kritičari kažu da i izmijenjen zakon ostaje i dalje represeivan.

Ovaj zakon dozvoljava mužu da uskrati hranu svojoj ženi ukoliko odbije njegove seksualne zahtjeve. Žena zatim mora da ima dozvolu muža ukoliko želi da radi, a očevima i djedovima data su isključiva prava nad djecom.

Kritičari optužuju Karzaia da je prodao žene Afganistana kako bi na predsjedničkim izborima naredne sedmice dobio podršku šiita.

Ovim zakonom se uređuje porodični život afganistanske šiitske manjine. Prvobitna verzija zakona obavezivala je šiitske žene da imaju seksualne odnose sa svojim mužem minimum svaki četvrti dan, i faktički predstavlja silovanje jer uklanja potrebu pristanka na seks unutar bračne zajednice.

Zapadni lideri i grupe aktivista u Afganistanu zajednički su osudili ovo poništavanje ključnih sloboda koje su dobile žene nakon pada talibana.

Sada je dopunjena verzija zakona tiho postala zakon uz odobrenje predsjednika Karzaia.

Grupe za ljudska prava kažu da ovo usvajanje zakona uoči izbora u četvrtak nije slučajno.

"Bio je postupak razmatranja - Karzai se našao pod velikim pritiskom iz cijelog svijeta da izmjeni zakon, ali su mnogi represivni zakoni ostali", rekla je Rachel Reed, iz Human Rights Watch-a u Kabulu mreži BBC.

"Ono što je Karzaiu bitnije jeste podrška fundamentalista i tvrdolinijaša ovdje u Afganistanu, čija podrška, on misli, da mu treba tokom izbora", kaže Reed.

Grupe za prava žena kažu da izmijenjeni zako i dalje krši princip jednakosti koji je dio Ustava.