Svijet
0

Skandalima iskompromitirani ministar počinio samoubistvo

FENA
Toshikatsu Matsuoka; Foto: AFP
Toshikatsu Matsuoka; Foto: AFP
Skandalima iskompromitirani ministar u vladi premijera Shinzo Abea počinio je samoubistvo, javili su mediji u ponedjeljak, što je izazvalo nove probleme japanskom lideru kome je podrška uoči julskih izbora već oslabljena.

Samoubistvo ministra poljoprivrede Toshikatsu Matsuoke dogodilo se dva mjeseca prije izbora za gornji dom parlamenta, prvi veliki test na izborima za Abeovu vladajuću koaliciju.

"Ovo će imati ozbiljne političke podljedice, ali je trenutno teško reći koliko će ozbiljne biti", izjavio je Reutersu vladin zvaničnik.

Matsuoka, koji je bio izložen žestokim kritikama zbog niza finasijskih skandala, pronađen je bez svijesti u svojoj sobi u rezidencijalnom kompleksu za političare u Tokiju, saopćio je novinarima vodeći sekretar u vladi Yasuhisa Shiozaki.

Mediji su javili da se Matsuoka objesio u svojoj sobi. Policija je kasnije potvrdila da je preminuo u bolnici.

Lokalni mediji povezivali su Matsuoku s barem dva skandala oko političkog finansiranja, uključujući jedan s golemom sumnjivom potrošnjom njegovog ureda koji se nalazi u blizini parlamenta.

Prošle sui sedmice mediji također javili da je on primio političke donacije od biznismena umiješanog u u skandal s potkupljivanjem.

Matsuoka je u više navrata opovrgnuo da je učinio bilo šta nezakonito.