Svijet
0

Skandal u Domu lordova, tražili novac za postavljanje pitanja u parlamentu

SRNA
Lord Cunningham (Foto:  Sunday Times)
Lord Cunningham (Foto: Sunday Times)
Tri člana britanskog Doma lordova optužena su da su pristala na određene parlamentarne aktivnosti u zamjenu za novac.

Reporteri lista "Sunday Times" tajno su snimili lordove kako nude pomoć predstavnicima jedne lažne kompanije koja se bavi solarnom energijom.

Lord Laird iz Ulsterskih unionista, laburistički lord Mackenzie i lord Cunningham odbacili su optužbe.

Lordovi iz reda laburista su suspendovani iz stranke, a lord Laird se povukao dok istraga ne bude završena.

U odvojenoj istrazi BBC-a i "Daily Telegrapha", lord Laird je tajno snimljen kako razmatra novčanu nagradu u zamjenu za postavljanje pitanja u parlamentu.

Prema utvrđenim propisima, članovi Doma lordova ne mogu biti angažovani kao "plaćeni advokati", odnosno ne smiju da pristup parlamentu koriste za ostvarivanje profita.

List "Sunday Times" navodi da su, prema svim dokazima, lordovi upravo to uradili.

Lord Cunningham ponudio je da se pisanim putem obrati premijeru Davidu Cameronu da promoviše firmu koja se bavi solarnom energijom.

On je ponudio da postavi pitanja u parlamentu, na šta mu je sagovornik ponudio sumu od 10.000 funti (11,6 hiljada eura )mjesečno, ali on je tražio 12.000 (14.000 eura).

Kaningem je novinarima-agentima ponudio "vrijednost za novac" uz obrazloženje da može da ih upozna sa istaknutim članovima sve tri glavne političke partije.

Lord Mackenzie rekao je da bi klijentima koji plaćaju mogao da organizuje susret ili zabavu u Domu lordova sa drugim poslanicima, dok je lord Laird ponudio saradnju drugih članova Doma lordova.

On je objasnio da oni, ako rade zajedno, mogu da postavljaju pitanja u parlamentu za druge klijente, predlažu amandmane u debatama ili pišu pisma ministrima.