Izvještaj
0

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Il ima rak pankreasa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjevernokorejski lider Kim Jong Il boluje od po život opasnog raka pankreasa, navodi se u izvještajima u ponedjeljak, danima nakon objvljivanja novih njegovih slika koje su podgrijale spekulacije da bi mu se zdravlje moglo pogoršati nakon moždanog udara koji je doživio prošle godine.

Šezdesetsedmogodišnjem Kimu dijagnosticiran je rak otprilike u isto vrijeme kada je doživio moždani udar, javila je seulska televizija YTN, pozivajući se na neidentifikovane obavještajne zvaničnike u Južnoj Koreji i Kini.

Izvještaj je citirao riječi zvaničnika da je bolest "opasna" po Kimov život.

Rak na pankreasu obično se ustanovi u zadnjoj fazi, a uzimajući u obzir Kimovu dob, ne očekuje se da će on živjeti duže od pet godina, navodi se u izvještaju, prenosi AP.

Južnokorejska špijunska agencija saopćila je da ne , može potvrditi izvještaj. Portparol ministarstva za ujedinjenje Chun Hae-sung izjavio je novinarima da ne zna ništa o izvještaju, prenosi AP.

Kimovo zdravlje u središtu je intenzivnih medijskih spekulacija zbog briga oko nestabilnosti i borbe za vlast ukoliko on umre ne imenujući nasljednika. Uveliko se smatra da je njegov treći i najmlađi sin, Kim Jong Un, izabran za nasljednika, ali režim to nije objavio vanjskom svijetu.