Svijet
0

Sjevernokorejski brod ušao u vode Južne Koreje

FENA
Vlasti u Seulu ispituju 31 državljanina Sjeverne Koreje koji su zadržani pošto je njihov brod tokom vikenda ušao u pogranične vode Juga, u blizini ostrva koje je Sjeverna Koreja bombardovala novembra prošle godine.

"Za sada nije jasno da li je 20 žena i 11 muškaraca s broda namjeravalo da prebjegne u Južnu Koreju, ili su ribarili kada je njihov brod ušao u vode Juga", prenijela je novinska agencija Yonhap izjavu neimenovanog vladinog zvaničnika.

Motorni brod od pet tona prešao je zapadnu morsku granicu i pristao na ostrvo Yeonpyeong u subotu, javila je agencija. List Dong-a Ilbo u ponedjeljak je objavio da je brod zaustavljen u blizini ostrva i da ga je južnokorejska mornarica odvukla do luke Incheon, gdje ispituje njegove putnike, prenosi AP.

Predstavnici vojske i nacionalne službe sigurnosti nisu mogli da potvrde ove izvještaje.

Ostrvo Yeonpyeong se nalazi na 11 kilometara od obale Sjeverne Koreje. Artiljerijski napad prošlog novembra, u kome su poginula četiri stanovnika ostrva, bio je najteži napad na Jug od Korejskog rata koji se završio primirjem 1953. godine.

Više od 20.000 stanovnika Sjeverne Koreje je prebjeglo na Jug, najveći dio preko susjedne Kine, otkako je Korejsko poluostrvo podijeljeno dobro čuvanom i utvrđenom granicom. Veliki broj prebjega sa Sjevera je došao posljednjih godina kako se pojačavala ekonomska kriza i uvedene međunarodne sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Yonhap citira neke zvaničnike da ipak postoji mogućnost da je ribarski brod, koji je zaplijenjen u subotu, možda ušao u vode Juga zbog magle i jake struje. Na brodu nije bilo djece, navodi se u izvještaju.

U prošlosti stanovnici Sjevera koji dođu na Jug u sličnim okolnostima poslije saslušanja bivaju prihvaćeni ako izraze želju da prebjegnu, ili ih vlasti vrate na Sjever ako insistiraju na tome.

Do izvještaja o zadržavanju sjevernokorejskog broda došlo je uoči sutrašnjih prvih razgovora vojnih predstavnika Seula i Pyongyanga koji imaju za cilj smirivanje napetosti na poluostrvu i regionu poslije prošlogodišnjih oružanih incidenata.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se prošle sedmice da 8. februara održe pripremne razgovore vojnih predstavnika koji treba da utvrde kada i gdje će biti održani razgovori na višem vojnom nivou, moguće i ministara odbrane, kao i dnevni red tog susreta.