Podaci analitičke grupe
0

Sjevernokorejska armija je sve jača

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojska Sjeverne Koreje sve je jača, iako se ekonomija te zemlje nalazi na ivici kolapsa, objavila je danas nezavisna analitička grupa iz Seula, pozivajući na preduzimanje mjera za eliminaciju prijetnje od zemlje koja je do sada dva puta testirala atomsku bombu.

Dvije sedmice poslije smrti lidera Kima Jong-ila, Sjeverna Koreja je potvrdila da će ostati vjerna politici "vojska iznad svega".

Korejski ekonomski istraživački institut saopštio je da je Sjeverna Koreja u 2011. godini imala vojsku od 1,02 miliona vojnika i rekordan broj tenkova, ratnih brodova i artiljerijskih oruđa za protivvazdušnu odbranu.

"Depresivna realnost je da ne bi bilo pogrešno reći da je sjevernokorejska armija jača od južnokorejske, na osnovu najnovijih podataka iz 2011. godine", navodi institut.

U izvještaju se dodaje da je "jedini način da se spriječi preventivni napad sjevera taj da se jasno stavi do znanja da će takva akcija na jugu biti shvaćena kao uvod u totalni rat i da se uzvrati bez obzira na prirodu agresije, čak i ako je riječ o manjem, regionalnom gerilskom ratu".

Pjongjang ima manje borbenih aviona nego 1986. godine, ali je njegova vazdušna moć povećana nabavkom aviona MiG-29 od devedesetih godina prošlog vijeka. Država je povećala i broj podmornica, navodi institut.

Analitičari napominju da je većina sjevernokorejskih kopnenih borbenih vozila zastarjela i da ta zemlja zbog nedostatka goriva ne bi mogla da vodi dugu vojnu kampanju.
Južnokorejska armija ima oko 700.000 pripadnika, a ostajala bi brojčano podređena čak i uz podršku 28 000 američkih vojnika iz ovog regiona.

Veći dio novca kojim Sjeverna Koreja raspolaže koristi se za razvoj oružja za masovno uništavanje.

Pjongjang je pod međunarodnim sankcijama od 2006. godine zbog testiranja atomske bombe. Krajem 2010. godine, zemlja je objavila da posjeduje postrojenje za obogaćivanje uranijuma, čime je otvorena druga mogućnost za proizvodnju atomske bombe, pored programa za preradu plutonijuma.