Svijet
51

Sjeverna Koreja zaprijetila napadom na SAD

Klix.ba
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Sjeverna Koreja je zaprijetila snažnom omazdom ukoliko SAD ne otkažu multinacionalne vojne vježbe čiji je početak zakazan za ponedjeljak, javlja CNN.

Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima provodi vojne vježbe pod nazivom Ulchi Freedom Guardian, čiji je cilj poboljšati vojnu spremnost, zaštititi regiju i održati stabilnost na Korejskom poluotoku.

Baš kao što se vojne vježbe održavaju svake godine, tako i Sjeverna Koreja "redovno" prijeti odmazdom.

"Što su vježbe intenzivnije, to je potrebna i naša jača vojna reakcija", izjavio je glasnogovornik sjevernokorejske Nacionalne komisije za odbranu.

Zvaničnik američkog State Departmenta je rekao da su SAD svjesne prijetnji te je dodao da su vojne vježbe transparentne, fokusirane na odbranu i osmišljene tako da se poveća vojna spremnost Južne Koreje i regije.

"Ove vojne vježbe su jasan pokazatelj američke posvećenosti alijansi", kazao je američki zvaničnik.

Prijetnje vojnom akcijom nisu ništa novo kada je riječ o režimu Kima Jong-una, ali su ovog puta mnogo ozbiljnije.

"Vojska i narod nisu više ono što su bili u prošlosti kada su se morali puškama boriti protiv američkih nuklearnih bombi. Sjeverna Koreja je nepobjediva sila i posjeduje opremu koja je nepoznata ostatku svijeta", poručili su sjevernokorejski zvaničnici.

U izvještaju državne televizije u Sjevernoj Koreji se navodi da se ova zemlja nije mogla suprotstaviti SAD-u u prošlosti, no ove godine može prijetiti napadom na američko tlo.

"Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda trebaju odustati od vojnih vježbi", poručeno je iz Sjeverne Koreje.

Sjeverokoreanci nisu zainteresovani za pregovore o nuklearnom programu poput onih u slučaju Irana.

Bivši američki general koji je učestvovao na ranijim vojnim vježbama smatra da Kim Jong-un samo traži pažnju.

"Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD-a. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na IDIL, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje", izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namjeravaju započeti vježbe u ponedjeljak, koje će trajati 12 dana.