Svijet
0

Sjeverna Koreja vrši cyber napade na agencije i firme Južne Koreje

Klix.ba
Južna Koreja objavila je kako su pod cyber napadima za koje sumnjaju da ih izvodi Sjeverna Koreja.

Glasnogovornik vlade Jeong Joon-hee kazao je na konferenciji za novinare kako vlasti istražuju ove aktivnosti, te da postoje indicije da to čini Sjeverna Koreja.

Južna Koreja je u stanju visoke pripravnosti od 6. januara kada je Pjongjang objavio kako je uspješno testirao hidrogensku bombu. Seizmolozi su zabilježili potres u zemljinoj kori na istom mjestu gdje je Sjeverna Koreja izvodila ranije testove, a analitičari ističu kako je vrlo vjerovatno da su u eksploziju uključeni i drugi materijali osim hidrogena.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye tvrdi kako je od tada Sjeverna koreja proširila svoje napade na cyber prostor, te da koriste dronove kojima prelijeću granice. Također, koriste balone iz kojih ispuštaju propagandne listiće na teritoriji Južne Koreje.

Tokom posljednjih dana objavljena je neslužbena informacija da su kompjuterski sistemi vladinih agencija i kompanije Južne Koreje zaraženi malicioznim kodovima koji su poslani iz Sjeverne Koreje. Pokušali su zaraziti firme poput Samsunga koristeći malware sličan onom koji su koristili u cyber napadu na Sony Pictures 2014. godine. Južna Koreja i SAD tada su optužili Sjevernu Koreju jer je napad izazvao veliku sramotu za firmu i nekoliko glavnih uposlenika te filmskih zvijezda.

U to vrijeme Sony Pictures je trebao objaviti film "Intervju" koji je izmišljena priča o ubistvu lidera Sjeverne Koreje Kima Jong-una. Sjeverna Koreja negirala je odgovornost.