Svijet
0

Sjeverna Koreja uputila poziv inspektorima IAEA-e

FENA
Sjeverna Koreja je uputila poziv inspektorima Ujedinjenih nacija, što bi mogao biti prvi pozitivan korak na putu nuklearnog razoružanja Pyongyanga, a koji je u vezi s početkom oslobađanja njenoga dugo zamrznutog novca iz jedne banke u Macau, javile su zapadne novinske agencije.

Kako je izvijestila sjevernokorejska državna agencija KCNA, službeni Pyongyang je uputio pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču u kome poziva inspektore na razgovore o proceduri gašenja nuklearnog reaktora u Yongbyonu nakon što je "potvrđeno da je odmrzavanje sredstava iz Banco Delta Asia u Macau dospjelo u završnu fazu".

Glasnogovornik IAEA-e Ayhan Evrensel izjavio je u Beču da agencija još nije primila pismo od Sjeverne Koreje ne želeći dalje komentirati.

Glavni nuklearni pregovarač Južne Koreje Chun Yung-woo pozdravio je u Seulu najnoviji razvoj događaja, koji je ocijenio kao "dobre vijesti".

Potez Sjeverne Koreje također je pozdravila i Bijela kuća.

Sjeverna Koreja je odbila ispoštovati dogovor postignut na pregovorima šest država u februaru i zatvoriti nuklearni reaktor u Yongbyonu sve dok joj ne bude omogućen pristup iznosu od oko 25 miliona dolara koji su 2005. blokirani u Banco Delta Asia u Macau, nakon što su Sjedinjene Države optužile režim u Pyongyangu da je zajedno s tom bankom izvršio niz finansijskih malverzacija, podsjećaju agencije AP i Reuters.

Prema dogovoru Sjeverne i Južne Koreje, Kine, Japana, SAD-a i Rusije u Pekingu 13. februara, Pyongyang bi za odustajanje od razvijanja svoga nuklearnog programa trebalo da dobije značajnu međunarodnu pomoć, prije svega u energentima.