Bijela kuća
0

Sjeverna Koreja upozorena da ne pogoršava stanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijela kuća je u utorak upozorila Pyongyang protiv svake eskalacije neprijateljstava nakon okršaja ratnih brodova Sjeverne i Južne Koreje na njihovoj spornoj morskoj granici u Žutom moru.
  • Poručio bih Sjevernoj Koreji kako se nadamo da neće biti daljnih akcija u Žutom moru koje mogu izgledati kao eskalacija sukoba, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibss.

  • Svaki vojni okršaj između Sjeverne i Južne Koreje, vlade u regiji smatrale bi iznimno ozbiljnim, dodao je.

Ratne mornarice dviju zemalja imaju iza sebe veći broj oružanih incidenata, uključujući i one s ljudskim gubicima na obje strane, iza kojih nije slijedila daljnja vojna eskalacija. U posljednjem su desetljeću zabilježena dva takva okršaja s ljudskim žrtvama.

Južna Koreja optužuju sjeverne susjede da namjerno izazvaju takve pomorske okršaje kako bi povećali napetost i podigli svoju važnost u pregovorima.

Do izgreda je došlo dva dana prije početka azijske turneje američkog predsjednika Baracka Obame, koja će obuhvatiti Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju i na kojoj će, prema najavama u Washingtonu, zaustavljanje nuklearnog programa režima u Pyongyangu biti važna tema razgovora.

Prema izjavama američkih dužnosnika Obama je odlučio do kraja godine poslati svog posebnog izaslanika u Pyongyang na izravne bilateralne pregovore.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je pozvao Sjevernu i Južnu Koreju da dijalogom rješavaju međusobne sporove, kazala je glasnogovornica UN-a.