Mogu stići do američkog kopna
2

Sjeverna Koreja upozorava SAD na domet svojih raketa

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dva dana nakon što je Južna Koreja otkrila svoj dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o povećanju dometa svojih raketa, iz Sjeverne Koreje je rečeno da posjeduju rakete koje mogu pogoditi kopnene ciljeve u SAD-u. U izjavi stoji da su američke baze u Japanu, na Guamu i na američkom kopnu u dometu napada.

Vjeruje se da Pyongyang razvija dalekometne rakete, ali su dosadašnja dva testiranja prošla neuspješno. Susjedi Sjeverne Koreje su izjavili da su dva neuspješna testiranja raketa, iz aprila 2009. i aprila 2012. godine, povezana sa razvijanjem dalekometnih raketnih sistema Taepodong-2. Ovaj sistem, za koji se vjeruje da će prijetiti i SAD-u, još nije uspješno testiran, prenosi BBC.

U izjavi nacionalne komisije za odbranu, koju je prenijela državna televizija KCNA, je rečeno da će Pyongyang napraviti istu količinu nuklearnog naoružanja i raketa kao i njegovi neprijatelji.

Iz Seula je u nedjelju rečeno da će u saradnji sa SAD-om povećati domet svojih raketnih sistema. Prema prethodnom dogovoru, domet njihovih balističkih projektila je bio ograničen na 300 kilometara, a prema novom dogovoru, domet je povećan na 800 kilometara.

Kako je rekao Chun Yung-woo, savjetnik za nacionalnu sigurnost, cilj ovog dogovora je smanjivanje provokacija iz Sjeverne Koreje.