Svijet
0

Sjeverna Koreja u novembru počinje onesposobljavanje Yongbyona

FENA
Sjeverna Koreja će vjerovatno početi da stavlja izvan funkcije svoje najveće nuklearno postrojenje Yongbyon sredinom novembra, izjavio je u srijedu južnokorejski zvaničnik.

"Očekuje se da tim za provedbu onesposobljavanja postrojenja ode u Sjevernu Koreju 1. novembra, dok istinsko onesposobljavanje počinje sredinom novembra", izjavio je Baek Jong-chun, visoki predsjednički savjetnik za sigurnost, na forumu u Seulu, javio je AP.

Vjeruje se da je sjevernokorejski nuklearni kompleks proizveo dovoljno plutonija za možda više od 12 bombi - uključujući onu koju je Sjeverna Koreja lansirala prije godinu dana kako bi dokazala svoje nuklearne sposobnosti na koje se dugo sumjalo.

Baekovi komentari uslijedili su dva dana nakon što je južnokorejska novinska agencija Yonhap navela riječi zvaničnika, koga nije imenovala, da bi Sjerverna Koreja mogla početi onesposobljavati postrojenja još iduće sedmice.

"Sjeverna Koreja trenutno posjeduje oko 45 kilograma plutonija, ali ako i kada se onesposobljavanje postrojenja završi, više neće moći proizvoditi plutonij", izjavio je Baek.

Sjeverna Koreja je - djelujući na osnovu sporazuma postignutog 13. februara tokom šestostranih razgovora sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom, Kinom, Rusijom i Japanom - obećala odustati od nuklearnih ambicija u zamjenu za pomoć od milion tona nafte, pomoć u hrani, kao i političke ustupke.

Na osnovu početne faze sporazuma o razoružanju Sjeverma Koreja je ugasila jedinu operatvnu nuklarnu elektranu Yongbyon u zamjenu za pomoć od 500.000 tona nafte iz Južne Koreje.

U posljednjoj rundi šestostranih razgovora, koja je okončana u ovom mjesecu, Sjever je ponovio svoje obećanje o razoružanju objavljujući jednogodišnji vremenski okvir.

Baek je izjavio da će šest strana početi razgovore o demontiranju postrojenja nakon što Sjeverna Koreja dovrši proces onesposobljavanja.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Song Min-soon, upitan da komentira Baekove izjave o vremenskom okviru onesposobljavanja, izjavio je, ipak, kako ne želi "zacrtati sredinu novembra" niti bilo kakav drugi definitvni vremenski rok.