Svijet
0

Sjeverna Koreja traži pomoć od Južne Koreje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjeverna Koreja, u hroničnoj nestašici, zatražila je u srijedu od Južne Koreje pomoć od 500.000 tona riže i 300.000 tona gnojiva, u zamjenu za popuštanje u okviru programa sastajanja obitelji razdvojenih Korejskim ratom, kazao je južnokorejski dužnosnik.

Zahtjev je Sjeverna Koreja iznijela drugog dana rasprava o nastavku susreta obitelji razdvojenih Korejskim ratom (1950-1953), prema informacijama novinara koji citiraju južnokorejskog dužnosnika.

"Sjevernokorejski predstavnici uvjetuju program sastajanja razdvojenih obitelji pitanjem pomoći, što znači da bi mogli popustiti ako im isporučimo rižu i gnojivo", kazao je taj neimenovani dužnosnik.

Prvi sastanak stotinjak razdvojenih obitelji održat će se u subotu na brdu Kumgang, turističkom odredištu na sjeveru, a trebao bi trajati šest dana. Seoul, koji želi brzu obnovu tih sastajanja zbog odmakle dobi članova razdvojenih obitelji, traži da se ti sastanci održavaju jednom mjesečno između marta i novembra.

Od početka programa sastajanja 2000. malo više od 20.000 osoba razdvojenih s jedne i druge strane granice uspjelo se susresti, od čega petina videovezom. Nakon dvije godine prekida, humanitarni program sastajanja nastavljen je prije godinu dana, omogućujući Južnokorejcima, njih više desetaka, da se nađu s roditeljima koje nisu vidjeli 60 godina.

Program je nanovo prekinut nakon torpediranja južnokorejske korvete u martu, prenijela je Hina.