Svijet
0

Sjeverna Koreja srušila toranj za hlađenje u glavnom nuklearnom reaktoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja u petak je srušila toranj za hlađenje u reaktoru za proizvodfnju plutonija u simboličnom potezu kojim bi pokazala svoje obavezivanje na sporazum o razoružanju dan nakon što je podnijela izvještaj o svom nuklearnom programu.

Reagujući na neubičajeno otvaranje Pjongjanga, Sjedinjene Države su pokrenule akciju na skidanju Sjevera s liste država sponzora terorizma i objavile su proklamaciju o ukidanju trgovinskih sankcija na osnovu Akta o trgovini s neprijateljem, javio je Reuters.

Eksperti, međutim, tvrde da su ključna pitanja i dalje prisutna oko nuklearnog oružja i širenja a globalne sile još trebaju verikfikovati tvrdnje u izjavi u kojima se navode detalji o količinama proizvedenog urana.

Na snimku je prikazan 20 metara visoki toranj kako se razara eksplozijom u svom temelju koja je stvorila oblak dima i ostavila krater s ruševinama i izvujanim metalom.

Para koja je izlazila iz tornja na slikama špijunskih satelita najvidljiviji je znak operacije na tom objektu, stvorenom s ciljem proizvodnje plutonija od koga se može proizvesti atomsko oružje.

"To je bio aktivni reaktor. Proizvodio je dovoljno plutonija za nekoliko bombi, uključujući onu koja je testirana u 2006, tako da je bitno što je Sjeverna Koreja izbačena iz nuklearnih aktivnosti", izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice.