Svijet
0

Sjeverna Koreja spremna za dijalog, ali i za rat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je u utorak saopćila da je spremna za dijalog, ali i za rat, ističući da će jačati svoj nuklearni arsenal u cilju pariranja "vojnim prijetnjama i provokacijama SAD-a“.

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova je najnovije u seriji oštrih upozorenja Pyongyanga povodom zajedničke godišnje vojne vježbe koju su SAD i Južna Koreja započele u ponedjeljak. Riječ je o desetodnevnim manevrima u kojima učestvuje desetine hiljada vojnika iz obje zemlje, podsjeća južnokorejska agencija Jonap.

  • Sjeverna Koreja je potpuno spremna za dijalog i rat. Nastavićemo da jačamo naš nuklearni sistem zastrašivanja sve dok traju američke vojne prijetnje i provokacije, rekao je neimenovani portparol ministarstva, čiju izjavu je prenijela zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

Iako Washington i Seul ističu da vojna vježba, koja će trajati do 18. marta, ima defanzivni karakter, Pyongyang je smatra pripremom za agresiju, zbog čega je 1,2 miliona sjevernokorejskih vojnika stavljeno u stanje pripravnosti za rat.

Započeti manevri dolaze u vrijeme kada se pojačavaju diplomatski napori za povratak Sjeverne Koreje u razgovore šest nacija o njenim nuklearnim ambicijama.

Pyongyang je ranije objavio da se neće uključiti u tu diplomatsku akciju dok SAD ne prihvate posebne razgovore o mirovnom sporazumu kojim bi se zamijenilo primirje s kraja Korejskog rata (1950-53).

Sjeverna Koreja je, takođe, poručila da je uslov za njen povratak u razgovore s Južnom Korejom, SAD-om, Japanom, Rusijom i Kinom, povlačenje sankcija koje su joj nametnule UN, nakon nuklearne probe u maju prošle godine. Razgovori šest nacija prekinuti su krajem 2008. godine.