Svijet
0

Sjeverna Koreja spremna za "bezuvjetne" pregovore s Južnom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je u srijedu saopćila da je spremna "bezuvjetno i brzo" započeti pregovore s Južnom Korejom kako bi se smirile jake tenzije između dvije zemlje, navodi se u saopćenju koje su objavili državni mediji i koje je dobio Seoul.

Pyongyang "kurtoazno predlaže dijalog i bilateralne pregovore kako bi se normalizirali sjeverno-južni odnosi koji su trenutno na najnižem nivou", navodi se u ovom dokumentu.

Napetost na Korejskom poluotoku je naglo porasla krajem godine nakon što je sjevernokorejska artiljerija bombardirala jedan južnokorejski otok koji se nalazi nekoliko kilometara od obala Sjeverne Koreje.

Dnevni list komunističke partije Rodong Sinmun objavio je u srijedu u Pyongyangu da napetost treba "što prije" umiriti.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak izjavio je u ponedjeljak da su vrata međukorejskog dijaloga "otvorena" i da je Seoul spreman na "drakonski način pojačati ekonomsku saradnju" ako Pyongyang pokaže iskrenost u obnavljanju njihovih odnosa.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-hwan je istakao u srijedu da obnavljanju šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu treba da prethode bilateralni pregovori između Sjevera i Juga.