Vojska blokirala granice
0

Sjeverna Koreja 'spremna na rat'

Sarajevo-x.com
Vlada Sjeverne Koreje u ponedjeljak je objavila da je spremna za rat ukoliko dođe do miješanja SAD-a i Južne Koreje u lansiranje sjevernokorejske rakete Taepodong 2 koja bi ponijela satelit u orbitu, prenose svjetski mediji.

Sjevernokorejski zvaničnici su 'tuđe miješanje u lansiranje rakete' prozvali otvorenim pozivom na rat, dok u isto vrijeme SAD i Južna Koreja tvrde da Sjeverna Koreja ne priprema lansiranje rakete nego dalekometnog projektila.

Istoimeni projektil ima domet od 6.700 kilometara, po tvrdnji Amerikanaca, i omogućava gađanje ciljeva na Aljasci i Havajima.

Spor oko rakete došao je u isto vrijeme kad počinju i redovne vojne vježbe američke i južnokorejske vojske zbog kojih je vojska Sjeverne Koreje zatvorila sve komunikacijske puteve na poluotoku zbog navodne sigurnosti, te blokirala granice s Južnom Korejom.

Iako je lider Sjeverene Koreje, Kim Jong il, i dalje veoma bolestan , njegova vlast ne slabi, piše Reuters, pa je u nedeljnim strogo kontroliranim državnim izborima podržan sa 100% glasova.

Drugi predsjednički kandidat bio je niko drugi nego Kim Jong un, najmlađi sin Kim Jong Ila kojeg je lider već proglasio nasljednikom.