Izraelski ministar Lieberman
0

"Sjeverna Koreja, Sirija i Iran su nova osovina zla"

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: AP)
Avigdor Lieberman (Foto: AP)
Izraelski ministar vanjskih poslova u srijedu je proglasio Sjevernu Koreju, Siriju i Iran novom "osovinom zla", tvrdeći da je sjevernokorejsko oružje zaplijenjeno u Bangkoku u decembru bilo namijenjeno za bliskoistočne militantne grupe Hamas i Hezbollah.

Ministar Avigdor Lieberman izjavio je novinarima u Japanu da saradnja te tri zemlje predstavlja najveću prijetnju svjetskoj sigurnosti jer one rade na stvaranju i širenju oružja za masovno uništenje, prenosi AP.

  • Ta osovina zla uključuje Sjevernu Koreju, Siriju u Iran, i najveća je prijetnja cijelom svijetu, izjavio je on novinarima u Tokiju.

  • Uočili smo takvu vrstu saradnje prije možda samo dva ili tri mjeseca u sjevernokorejskom avionu u Bangkoku s velikim brojem raznih vrsta naoružanja koji je namjeravao prokrijumčariti to oružje Hamasu i Hezbollahu, izjavio je Lieberman, ne pojašnjavajući dodatno svoju tezu.

Kovanica "osovina zla" potiče od bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je u svom prvom obraćanju o stanju nacije u 2002. godini imenovao Sjevernu Koreju, Iran i Irak kao prijetnje za Sjedinjene Države.