Svijet
3

Sjeverna Koreja: Sestra Kim Jong-una u politici

FENA
Kim Yo-Jong
Kim Yo-Jong
Sjeverna Koreja je u četvrtak otkrila zvaničnu titulu sestre prvog čovjeka režima Kim Jong-Una, čiji bi utjecaj mogao postati veliki u godinama koje dolaze, kako tvrde stručnjaci.

Kim Yo-Jong, koja ima 26 godina, prvi put je izašla pred javnost u decembru 2011. godine na sahrani svoga oca Kim Jon-Ila kojeg je Kim-Jong-Un naslijedio.

Od tada se nekoliko puta pojavila uz svog brata na politčkim događanjima i "putovanjima na teren", u toku kojih vođa dijeli tehničke savjete u svim domenima, industrijskom, poljoprivrednom, školskom i vojnom.

Zvanični mediji nisu nikada navodili njene funkcije u državnom aparatu.

Prvi put, agencija KCNA ju je predstavila kao "pomoćnu direktoricu odjela" u centralnom komitetu Radničke partije, jedine sjeveronokorejske stranke.

Niko ne zna koje su tačno odgovornosti Kim Yo-Jong. Analitičari smatraju da je ona na čelu organizacionog odjela, strateške jedinice koja se bavi postavljanjem personala.

  • Nema puno zvaničnika njenog nivoa na koje se poziva KCNA - otkrio je Yamg Moo-Jin, profesor na Univerzitetu za sjevernokorejske studije u Seulu.

Posmatrači misle da sestru prvog čovjeka Sjeverne Koreje pripremaju da igra istu ulogu kao njena moćna tetka 68-godišnja Kim Kyong-Hui. Ona je decenijama bila bliska savjetnica svoga brata Kim Jong-Ila, zauzimajući ključne pozicije u partiji, a u 2010. godini je postala general s četiri zvjezdice.

Nestala je s političke scene u decembru 2013. godine kada je pogubljen njen suprug Jang Song-Thaek zbog izdaje.