Svijet
0

Sjeverna Koreja se odbila izviniti Južnoj Koreji za potapanje broda Cheonan i pogibiju 46 mornara

Klix.ba
Brod Cheonan (Foto: EPA)
Brod Cheonan (Foto: EPA)
Sjeverna Koreja je odbila južnokorejski poziv da se se izvini za potapanje ratnog broda Cheonan 26. marta 2010. godine, kada je poginulo 46 mornara.

Sjevernokorejci su poziv Južne Koreje nazvali "nedopustivom šalom". Južnokorejci su se odlučili zatražiti izvinjenje od Sjevernokorejaca u vrijeme priprema obilježavanja petogodišnjice potapanja broda. Seul tvrdi da je Pyongyang torpedirao brod, no Sjeverna Koreja odbacuje odgovornost.

Južna Koreja je prekinula trgovinu sa Sjevernom Korejom i te restrikcije su na snazi do danas. Ove mjere blokiraju sve međusobne ekonomske projekte u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong. Južna Koreja će restrikcije ukinuti samo ako se Sjeverna Koreja izvini za potapanje broda.

Brod Cheonan je potonuo u blizini zapadne morske granice između ovih dviju zemalja. Istragom južnokorejskih i međunarodnih istražitelja je ustanovljeno da je torpedo potopio brod. No, Pyongyang ne prihvata ove zaključke te je ponudio vlastitu istragu, što je odbijeno.

Tenzije na poluotoku su velike, posebno zbog vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga, koje izazivaju bijes Sjeverne Koreje. Pyongyang je zaprijetio vatrom južnokorejskim aktivistima koji su koristili balone kako bi u Sjevernu Koreju slali propagandni materijal i kopije filma "The Interview", koji je priča o zavjeri za ubistvo sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una.

Aktivisti su odgodili realizaciju plana do poslije obilježavanja godišnjice potapanja broda Cheonan.