Uprkos diplomatskim naporima
0

Sjeverna Koreja razmjestila projektile

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja, koja je upozorila da je Korejski poluotok na rubu rata, razmjestila je nove projektile koji bi mogli dosegnuti mnoge dijelove Azije i poboljšala svoje sposobnosti da napadne Jug, navodi se u Bijeloj knjizi ministarstva odbrane u Seulu.

Izolirani Sjever također bi mogao do kraja mjeseca testirati svoj dalekometni projektil, koji bi mogao doći do teritorije pod američkom upravom, ali nikada nije uspješno poletio, upozorio je vodeći vojni analitičar tokom vikenda.

U Bijeloj knjizi se navodi da je Sjever razmjestio novi projektil srednjeg dometa koji bi mogao imati domet do 3.000 kilometara i pogodio bi sve dijelove suparničkog Japana, te zaprijetio američkim vojnim bazama u Guamu, javio je Reuters.

Sjever već posjeduje stotine primitivnih balističkih projektila koji bi mogli dosegnuti kompletnu teritoriju Južne Koreje i veći dio Japana, tvrdi vlada u Seulu.

"Sjevernokorejske konvencionalne snage, njihov razvoj i pojačanja oružjem za masovno uništenje kao što je nuklearno oružje, te dodatni razmještaji vojnika direktna su i ozbiljna prijetnja našoj sigurnosti", navodi se u izvještaju.

U polugodišnjem izvještaju se navodi da je Sjever, koji ima 1,9 miliona vojnika, povećao broj svojih snaga za specijalno ratovanje za 60.000 na ukupno 180.000 vojnika istovremeno modernizirajući svoju pješadiju kako bi poboljšao ofanzivne snage usmjerene ka Jugu.

Novine pišu da je izolirana država proizvela oko 40 kg plutonuija. Eksperti tvrde da će to biti dovoljno za najmanje pet komada nuklearnog oružja.

Eksperti za širenje nuklearnog oružja sopćili su da Sjever, koji je testirao nuklearno oružje 2006., nema tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja s bojevom glavom.

Južnokorejski zvaničnici saopćili su kako su zabrinuti da hi Sjever također mogao povećati napetosti ispaljivanjem kreatkometnih projektila ka spornoj granici u Žutom moru kod zapadne obale poluotoka koja je bila poprištem smrtonosnih pomorskih sukoba između dviju suparničkih Koreja.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je prošle sedmice bila na turneji po Aziji, upozorila je Pjongjang da prihvati pregovore o svome nuklearnom programu i prestane s prijetnjama Južnoj Koreji ako želi normalizaciju odnosa sa SAD-om, koja bi mu donijela i značajnu pomoć.

Poruka tajnice Clinton izgleda nije ozbiljno shvaćena jer su sjevernokorejski državni mediji i u ponedjeljak nastavili s napadima na Južnu Koreju, nazivajući vlast u Seulu "političkim šarlatanima" i ističući da je rat izvjestan.