Svijet
0

Sjeverna Koreja pripremila vojsku i upozorila SAD na "užasnu katastrofu"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sjeverna Koreja je u utorak saopćila da je vojska u stanju pripravnosti i spremna je pokrenuti operacije, što je zategnulo tenzije nakon višesedmične retorike protiv Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koju optužuje za podsticanje neprijateljstva.

Usamljena Sjeverna Koreja često je prijetila napadima na Južnu Koreju i Sjedinjene Države, ali ih je rijetko ostvarila, podsjetio je Reuters.

Glasnogovornik vojske Sjeverne Koreje upozorio je SAD na "užasne posljedice" zbog premiještanja grupe brodova, među kojima je i nosač aviona, u južnokorejsku luku.

On je naglasio da je vrhovno zapovjedništvo, u vezi s tim incidentom, naredilo da se Korejska narodna armija stavi u stanje pripravnosti za potencijalne operacije.

"Sjedinjene Države će se smatrati u potpunosti odgovornim za neočekivanu užasnu katastrofu koja će se dogoditi njenim imperijalističkim agresorskim snagama", rekao je glasnogovornik.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Kwan-jin rekao je kasnije u utorak da ne postoje naznake bilo kakvih neuobičajenih aktivnosti u redovima sjevernokorejske vojske.

U međuvremenu, Washington je odbacio upozoranja Sjevera.

"Ovakvu vrstu retorike smo vidjeli i ranije od Sjevera. Takvi komentari Sjeverne Koreje neće omogućiti okončanje njene izolacije niti će smanjiti cijenu koju plaća zbog prkošenja međunarodnoj zajednici", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.