Južna Koreja
0

Sjeverna Koreja priprema novo ispaljivanje rakete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, koja je prošle sedmice pristupila nuklearnoj probi i ispaljivanju šest raketa kratkog dometa, izgleda da priprema ispaljivanje rakete srednjeg dometa sa svoje jugoistočne obale, javila je u utorak južnokorejska agencija Yonhap.

Priprema za ispaljivanje rakete se vrši u jednoj bazi u sjevernokorejskoj pokrajini Kangwon, oko 100 kilometara sjeveroistočno od južnokorejskog grada Seula, javio je Yonhap.

Agencija javlja da se najvjerovatnije radi o raketi Rodong, dometa 1.300 kilometara ili nekoj novoj raketi srednjeg dometa čije je područje djelovanja 3.000 kilometara.

Moguće je da se Pyongyang priprema da lansira raketu dugog dometa iz baze Dongchang-ri, na sjeverozapadu zemlje, na Žutom moru, saopćili su u ponedjeljak južnokorejski i američki zvaničnici.

Napetosti između dviju Koreja su porasle naročito otkako je sjevernokorejski režim 25. maja izveo svoju drugu nuklearnu probu koju su osudile Ujedinjene nacije i saopćio da više nije vezan za primirje iz 1953. godine kojim je okončan rat između dviju Koreja.

Južnokorejske i američke snage na poluotoku su u stanju pripravnosti jer je režim Kim Jong-ila zaprijetio Seulu osvetom nakon što se priključio Sigurnosnoj inicijativi protiv širenja nuklearnog oružja.

Pyongyang je također upozorio da će poduzeti "mjere legitimne odbrane" u slučaju pojačavanja međunarodnih sankcija.