Svijet
0

Sjeverna Koreja prijeti Japanu

FENA
Sjeverna Koreja zahtijeva da Tokio odmah ukine sankcije nametnute Pjongjangu kao odgovor na izvedeno testiranje raketa.

Sjevernokorejski izaslanik u Japanu je rekao da će se njegova zemlja osvetiti snažnijim mjerama ukoliko se sankcije ne ukinu.

Song Il Ho predstavlja Sjevernu Koreju u razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa s Japanom, ali ono što je u petak u Pjongjangu rekao japanskim novinarima nije zvučalo nimalo diplomatski, prenosi VOA.

On je upozorio Japan da ukine sankcije protiv njegove zemlje ili se susretne s ozbiljnim posljedicama. Song je kazao da će ako sankcije ostanu, rezultati biti katastrofalni i Japan će biti odgovoran.

Nakon što je Sjeverna Koreja testirala sedam raketa u srijedu, Tokio je zabranio jednom sjevernokorejskom trajektu da šest mjeseci ulazi u japanske luke, te također zabranio sjevernokorejskim zvaničnicima da ulaze u zemlju.

Južna Koreja je u petak odbila zahtjev Pjongjanga za vojne pregovore navodeći da su oni u ovom trenutku neprikladni. Međutim, navodi se da će se ministarski razgovori održati sljedeće sedmice kako je i planirano.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Christopher HIll nalazi se u Aziji kako bi razgovarao o ujedinjenoj strategiji u suočavanju sa sjevernom Korejom. On je u petak iz Pekinga stigao u Seul i s južnokorejskim zvaničnicima će se sastati u subotu. On će također posjetiti i Japan.

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra prijedlog Japana kojim bi se spriječio transfer fondova, tehnologije i dobara koji bi mogli bili korisni za sjevernokorejski raketni i nuklearni program.