Svijet
0

Sjeverna Koreja prijeti da će prekinuti primirje

Klix.ba
Sjeverna Koreja je obećala da će prekinuti obustavu vatre iz 1953. godine, kojom je prekinut Korejski rat, a sve zbog pritiska Sjedinjenih Američkih Država za uvođenje UN-ovih sankcija zbog nedavnih nuklearnih testiranja te vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, piše AP.

Bez objašnjenja, Vrhovni komandant Korejske narodne armije upozorio je na precizne udare koji bi trebali ujediniti Korejsko poluostrvo i na "preciznu nuklearnu napadačku alatku“. Izjava je stigla nakon izvještaja da je Peking, saveznik Washingtona i Sjeverne Koreje, odobrio Nacrt rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti o sankcijama zbog sjevernokorejskog nuklearnog testiranja 12. februara ove godine. Očekuje se da će Nacrt biti dostavljen UN-u tokom ove sedmice.

Ovakva vojna retorika i prijetnje su uobičajene za Sjevernu Koreju, otkako rastu tenzije. Pyongyangovo nedavno nuklearno testiranje i pritisak na UN da provede sankcije samo su još više podigli animozitet između Sjeverne Koreje i saveznika Washingtona i Seula.

SAD i ostale zemlje su zabrinute da će treće sjevernokorejsko nuklearno testiranje doći korak bliže krajnjem cilju – nuklearnim projektilima koji mogu dosegnuti do Amerike.

Sjeverna Koreja navodi da je njen nuklearni program odgovor na neprijateljstvo sa Amerikom, koje datira još od Korejskog rata, a koji je završio primirjem, a ne potpisivanjem mira, što je Korejsko poluostrvo tehnički i dalje ostavilo u ratnom stanju. Upozorili su da će 11. marta prekinuti primirje zbog vojnih vježbi između SAD-a i Južne Koreje, koje su počele 1. marta, a koje je Sjeverna Koreja nazvala "opasnim nuklearnim ratom usmjerenim ka njoj“.

Također, Sjeverna Koreja je saopćila kako Washington i ostali prevazilaze puke ekonomske sankcije i šire ih u agresiju i vojni napad. Zbog toga upozoravaju kako će prekinuti komunikacijske linije u graničnom selu koje razdvaja dvije Koreje.

"Planiramo pokrenuti udare u bilo koje vrijeme i na bilo koju metu, bez ograničenja određenih ugovorom o primirju, što će unaprijediti naše dugo priželjkivanje za nacionalnim ujedinjenjem“, saopćila je Sjeverna Koreja.