Svijet
0

Sjeverna Koreja prihvatila povratak inspektora IAEA-e

FENA
Bill Richardson
Bill Richardson
Sjeverna Koreja je prihvatila povratak na svoje tlo inspektora UN-a zaduženih za nadgledanje njenog nuklearnog programa, kako bi se ublažila napetost na Korejskom poluotoku, potvrdio je u ponedjeljak guverner Novog Meksika Bill Richardson.

U saopćenju objavljenom povodom njegove posjete Pyongyangu, Richardson je rekao da su sjevernokorejske vlasti prihvatile da pregovaraju o prodaji šipki nuklearnog goriva nekoj trećoj zemlji i o stvaranju vojnog povjerenstva i uspostavljanju crvenog telefona.

Saopćenje Richardsona, u kojem se navodi da Pyongyang prihvata povratak inspektora UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), potvrdilo je informacije koje je objavio CNN.

Richardson, bivši ambasador Sjedinjenih Država u UN-u, ocijenio je “vrlo ohrabrujućim” što se Sjeverna Koreja uzdržala od svake osvete nakon vojnih manevara s bojevom municijom na jednom južnokorejskom otoku koji je nedavno bombardirao Pyongyang.

“Za vrijeme sastanaka u Pyongyangu nisam prestajao nagovarati Sjevernu Koreju da ne uzvraća”, rekao je on.

"Rezultat je ovakav: Južna Koreja je mogla da se hvali svojom silom, a Sjeverna Koreja je reagirala kao jedna odgovorna država. Nadam se da ovo obilježava početak novog poglavlja i ciklus dijaloga kako bi se ublažile napetosti na Korejskom poluotoku”, dodao je Richardson.