Ukida se i crveni telefon
3

Sjeverna Koreja prekida sa Seulom sporazume o nenapadanju

FENA
Sjeverna Koreja je objavila u petak da prekida sporazume o nenapadanju zaključene s Južnom Korejom i da ukida crveni telefon između dvije zemlje, nekoliko sati poslije novih sanckija koje je Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo protiv Pjongjanga.

Sjeverna Koreja "prekida sve sporazume o nenapadanju između Sjevera i Juga", saopćio je Komitet za mirno ujedinjenje Koreja, objavila je državna agencija KCNA.

Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. godine. Obavezao je dvije zemlje da mirno riješe svoje sporove i izbjegavaju vojne sukobe.

U saopćenju se navodi da će Sjeverna Koreja "odmah ukinuti crveni telefon između Sjevera i Juga" uspostavljen 1971. Pjongjang je nebrojeno puta prijetio prekidom međukorejskih komunikacija i to je ostvario dva puta, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Pjongjang je zaprijetio da će od ponedjeljka osuditi sporazum o primirju kojim je okončan Korejski rat 1953. godine i upozorio Sjedinjene Američke Države da se izlaže "preventivnom nuklearnom napadu", podsjeća AFP.