Svijet
0

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

SRNA
Sjeverna Koreja je postavila raketu dugog dometa na lansirnu rampu uoči planiranog leta ovog mjeseca, uprkos međunarodnim apelima da ne izvodi taj test, prenijeli su danas južnokorejski mediji.

Vlasti u Pjongjangu objavile su ranije da će izvršiti drugu raketnu probu od početka godine - između 10. i 22. decembra.

SAD i njihovi ključni azijski saveznici Južna Koreja i Japan osudili su plan o lansiranju satelita kao prikrivenu probu raketnog oružja, što je zabranjeno rezolucijama UN.

Apelima se jutros pridružila i Rusija, koja je pozvala vlasti Sjeverne Koreje da preispitaju odluku o lansiranju, uz napomenu da će time prekršiti ograničenja koja su toj zemlji uvedena rezolucijama UN. Kina je izrazila "zabrinutost" povodom objavljenog plana.

Prvi dio rakete postavljen je na rampu u lansirnoj stanici Sjeverni Sohae. Pjongjang tvrdi da je riječ o "mirovnoj, naučnoj" misiji, čiji je cilj postavljanje satelita za posmatranje zemaljskih polarnih regiona.

Tokio je otkazao planirane diplomatske razgovore sa Sjevernom Korejom i, kako prenose lokalni mediji, izdao naređenje o obaranju projektila ako on uđe na japansku teritoriju.

U obavještenju, dostavljenom susjednim zemljama, vlasti u Pjongjangu rekle su da će raketa biti lansirana između sedam časova ujutru i podneva tokom predočenog kalendarskog prozora.

Prema planu, dio rakete koji se koristi za prvu fazu leta pašće u vode Žutog mora, u blizini zapadne obale Korejskog poluostrva, a drugi u more na oko 190 kilometara istočno od Filipina.

Glavni izaslanih Južne Koreje za nuklearna pitanja Lim Sung Nam sastat će se tokom dana sa ambasadorima Kine, Rusije i Japana u Seulu radi razgovora o planiranom lansiranju, izjavio je zvaničnk južnokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.