Robert Gates
0

"Sjeverna Koreja postaje direktna prijetnja SAD-u"

Sarajevo-x.com
Gates: Pitanje je vremena
Gates: Pitanje je vremena
Sjeverna Koreja mogla bi razviti interkontinentalne balističke rakete za pet godina, kazao je Robert Gates, Sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom posjete Pekingu, Gates je novinarima rekao kako nije vjerovao kako će Sjeverna Koreja nagomilati takvu količinu oružja, vjerujući kako će naoružavanje biti ograničenog kapaciteta.

"Mislim da će s vremenom Sjeverna Koreja razviti interkontinentalne balističke rakete - premda neće imati veliki broj takvih raketa", kazao je novinarima, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja posjeduje više od 800 balističkih raketa te oko hiljadu projektila različite snage. Oružje i tehnologiju su prodali diljem svijeta, najviše Iranu.

Pyongyangov arsenal uključuje rakete srednjeg dometa koji mogu pogoditi metu na razdaljini od tri hiljade kilometara, kako je za novinsku agenciju Yonhap izjavio visoki zvaničnik južnokorejske Vlade koncem prošle godine. Ove rakete predstavljaju opasnost kako za Japan, tako i za američke vojne baze u Guamu u zapadnom Pacifiku.

Gates je rekao kako je očito da će američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Hu Jintao diskutovati o Sjevernoj Koreji tokom posjete kineskog predsjednika SAD-u naredne sedmice.

Od Obame se očekuje da pritisne Hua kako bi Kina stisla Sjevernu Koreju. Kina je jedini, ali vrijedan saveznik Pyongyanga, kako diplomatski, tako i u ekonomskom smislu.

Dužnosnici iz Washingtona, uključujući i Gatesa, vjeruju kako Kina ima najbolju poziciju kako bi se spriječio sukob u korejskom zaljevu.

Nakon posjete Pekingu, Gates putuje u Južnu Koreju te Japan, dvije zemlje saveznice Washintona, također uključene u razgovore koji za cilj imaju odustajanje Sjeverne Koreje od razvoja nuklearnog naoružanja.