Poduzet će nove mjere
1

Sjeverna Koreja ponovo prijeti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Samo nekoliko dana nakon najave planova o trećem nuklearnom testu, Sjeverna Koreja je upozorila svijet da će poduzeti neke značajne i važne državne mjere.

Kim Jong-un, vođa ove azijske države, je dao ovu izjavu za vrijeme sastanka sa vrhovnim sigurnosnim dužnosnicima ove zemlje. U izvještaju nisu navedeni detalji o mjerama koje namjerava poduzeti, prenosi BBC.

Sjeverna Koreja je već iznijela niz prijetnji i upozorenja otkako su Ujedinjene nacije pooštrile sankcije protiv ove zemlje zbog lansiranja dalekometnih raketa.

U četvrtak su zvaničnici Sjeverne Koreje izjavili da će nastaviti sa novim nuklearnim testovima te da je testiranje usmjereno prema Sjedinjenim Američkim Državama, njihovom najvećem neprijatelju. Dan kasnije, Sjeverna Koreja je obećala da će početi implementirati fizičke kontramjere protiv Južne Koreje, ukoliko ta zemlja bude učestvovala u sankcijama UN-a.

Posljednje upozorenje je stiglo nakon što su sjevernokorejske državne novine Rodong Sinmun jučer napisale tekst u kojem je stajalo da novi nuklearni test zahtijevaju građani Sjeverne Koreje.

"Narod zahtijeva da uradimo nešto. Ne samo nuklearni test, već nešto mnogo veće. Vijeće sigurnosti UN-a nam nije ostavilo nikakav izbor", stajalo je u izvještaju.

Sjeverna Koreja je do sada izvršila dva nuklearna testa. Jedan je izvršen 2006., a drugi 2009. godine. Datum trećeg testiranja je još uvijek nepoznat.