Svijet
0

Sjeverna Koreja pomagala Siriji u izgradnji nuklearnog reaktora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Administracija Georgea W. Busha planira izvijestiti Kongres da je Sjeverna Koreja pomagala Siriji izgraditi nuklearni reaktor na plutonij, prije nego što ga je Izrael bombardirao u septembru 2007. godine, izvijestio je u srijedu The Wall Street Journal.

Otkriće bi moglo poremetiti diplomatske napore da Sjeverna Koreja onesposobi svoj nuklearni program, navodi list.

Također se ocjenjuje da bi nove informacije mogle ojačati pozicije protivnika dogovora s Pjongjangom u Kongresu koji su kritizirali pregovore administracije sa Sjevernom Korejom o obustavi nuklearnog programa.

Oni tvrde kako Sjeverna Koreja nije pružila dovoljna jamstva da će stvarno onesposobiti svoj nuklearni program u zamjenu za diplomatsku, financijsku i energetsku pomoć.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe odbio je komentirati izvještaj WSJ-a.

"Administracija rutinski informira odgovarajuće članove Kongresa o pitanjima nacionalne sigurnosti i obavještajnim pitanjima, no otklonit ću komentar o konkretnim brifinzima", rekao je Johndroe.

Očekuje se da će Središnja obavještajna agencija (CIA) ove sedmice brifirati članove Odbora za obavještajne službe Senata i Predstavničkog doma Kongresa, o izraelskom zračnom udaru na lokaciju u Siriji, gdje se gradio nuklearni reaktor.

Ni Izrael ni SAD nisu nikada objavili službenu informaciju o zračnom udaru u Siriji, u septembru 2007., koji su pratila brojna medijska nagađanja.