Lansiranje neizbježno
1

Sjeverna Koreja počela puniti gorivom dalekometnu raketu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je počela puniti dalekometnu raketu koju planira lansirati za nekoliko dana, potvrdio je zvaničnik svemirskog programa.

Punjenje rakete za koju sjevernokorejski zvaničnici tvrde da će ponijeti satelit u orbitu, počelo je i bit će završeno na vrijeme. Ove informacije je potvrdio Paek Chang Ho, šef Sjevernokorejskog komandnog centra za satelite. Više detalja nije otkrio.

Planovi za lansiranje rakete su objavljeni prošlog mjeseca. a SAD i Južna Koreja smatraju da se radi o testiranju balističkog projektila. Zbog toga su SAD suspendovale dostavu pomoći Sjevernoj Koreji. Lansiranje će biti objavljeno između četvrtka ove i ponedjeljka sljedeće sedmice.

Japan je organizovao raketnu odbranu i prijeti da će oboriti svaku raketu koja dođe blizu njegove teritorije. Južna Koreja smatra lansiranje provokacijom i najavljuje provođenje kontramjera.

Izvještaji iz Južne Koreje govore da Sjeverna Koreja planira novo nuklearno testiranje na mjestu gdje su izvođene ranije atomske eksplozije. Južnokorejski obavještajci tvrde da su nakon dva ranija lansiranje uslijedili i nuklearni testovi koje je izveo Pyongyang.

Međunarodni lideri su zatražili od Sjeverne Koreje da odustane od lansiranja, ali je to Pyongyang odbio, tako da je lansiranje neizbježno.

Informacije o punjenju rakete dolaze na dan kada se održava konferencija vodeće sjevernokorejske Randičke partije. Također, ovaj sastanak i priprema lansiranja se događaju u vrijeme kada se zemlja priprema za obilježavanje 100 godina od rođenja Kima II Sunga, osnivača Sjeverne Koreje koji je komunističkom državom vladao četiri desetljeća. Njegov rođendan je 15. aprila i to je glavni paznik u sjevernokorejskom kalendaru.

Na konferenciji parije će unuk Kim II Sunga, Kim Jong Un vjerovatno biti imenovan generalnim sekretarom Radničke partije, čime će dobiti status velikog vođe. On će postati vođa partije, države i vojske.