Završene sve pripreme
0

Sjeverna Koreja planira izvesti novi nuklearni test

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Zvaničnici Sjeverne Koreje su izjavili da su završene pripreme za njihov treći nuklearni test.

Državna novinska agencija KCNA je prenijela izjavu jednog od vrhovnih vojnih tijela, u kojoj stoji da su novi nuklearni test, kao i nova lansiranja dalekometnih raketa, usmjereni protiv Sjedinjenih Američkih Država, njihovog najvećeg neprijatelja.

U izjavi nije naveden tačan datum izvođenja testiranja. Sjeverna Koreja je do sada izvela dva nuklearna testa, 2006. i 2009. godine.

Treće nuklearno testiranje je najavljeno samo dva dana nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija donijelo rezoluciju kojom se osuđuje Pyongyang zbog nedavnog lansiranja rakete.

Vijeće sigurnosti je također proširilo i sankcije protiv ove komunističke zemlje nakon lansiranja u decembru prošle godine, koje je uz SAD i susjedne zemlje Sjeverne Koreje smatralo da ova zemlja testira zabranjenu tehnologiju dalekometnih raketa.

Iz Sjeverne Koreje je tada rečeno da je test izvršen sa ciljem postavljanja satelita u orbitu planete.

"Mi ne krijemo da su razni sateliti i dalekometne rakete, koje ćemo nastaviti lansirati, kao i novi nuklearni testovi koje ćemo izvršiti, usmjereni protiv našeg najvećeg neprijatelja – SAD-a. Rješavanje problema sa SAD-om se mora uraditi silom, a ne riječima", stajalo je u izvještaju koji je prenijela KCNA.

SAD i regionalne zemlje su zatražile od Sjeverne Koreje da ne nastavlja planove za treće nuklearno testiranje, prenosi BBC.

"Nadamo se da to neće uraditi. Tražimo od njih da to ne urade. Bit će to velika greška i propuštena prilika za njih. Ovo nije trenutak za podizanje tenzija na Korejskom poluostrvu", rekao je Glyn Davies, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, koji je trenutno u posjeti Seulu.