Svijet
7

Sjeverna Koreja ostaje bez miliona dolara s afričkog tržišta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjeni narodi odgovorili su na peto i najveće nuklearno testiranje Sjeverne Koreje novim sankcijama, čime će smanjiti njihov godišnji izvoz za 25 posto.

Nakon pregovora SAD-a i Kine, glavnog saveznika Sjeverne Koreje, donesene su mjere kojima se zabranjuje izvoz uglja, bakra, nikla, srebra, cinka i velikih statua.

Vjeruje se da je Kina jedina zemlja koja je kupovala ugalj od Sjeverne Koreje i u prvih 10 mjeseci ove godine uvezla 18,6 miliona tona, što je za 13 posto više nego prošle godine. Sada će uvoz smanjiti za 700 miliona dolara.

Vijeće sigurnosti UN-a stavilo je na crnu listu 11 osoba i 10 entiteta među kojima su i ljudi koji su bili ambasadori Egipta i Mijanmara. Zabranjeno im je putovanje i zamrznuta imovina zbog uloge u raketnim projektima Sjeverne Koreje.

Prodaja velikih statua smanjit će doprinose Pjongjanga za milione dolara jer su ih prodavali afričkim zemljama. U umjetničkom studiju Mansudae zaposleno je blizu 1.000 osoba i predstavljaju najveći centar za proizvodnju velikih statua, murala, postera i skulptura.