"SAD i neprijatelji koju zavjeru"
0

Sjeverna Koreja odbila rezoluciju UN-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je u subotu odbila rezoluciju UN-a koja kritizira stav komunističkog sistema u pogledu ljudskih prava i nazvala je "zavjerom" koje vode Sjedinjene Države kako bi srušile vladajući režim u Pyongyangu.

"Neprijateljske snage na čelu sa Sjedinjenim Državama skovale su zavjeru (...) kako bi srušile sistem Demokratske Narodne Republike Koreje pritiscima i zavjerama", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, a prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Zemlja će nastaviti da pojačava i razvija "socijalistički sistem korejskog tipa koji štiti i potpuno unapređuje ljudska prava", dodao je glasnogovornik.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u četvrtak rezoluciju kritički usmjerenu prema Sjevernoj Koreji, koja osuđuje "mučenje, nehumane zatvorske uvjete, javna pogubljenja i proizvoljna pritvaranja".

Rezolucija poziva vladu Sjeverne Koreje da poštuje ljudska prava i završi s pomenutom praksom. U rezoluciji se od vlasti Pyongyanga traži da dozvole slobodan pristup specijalnim izvjestiteljima UN-a o Sjevernoj Koreji.