Mete su SAD i Južna Koreja
5

Sjeverna Koreja obučava cyber ratnike

Klix.ba
Istražitelji još uvijek nisu otkrili ko stoji iza sinhronizovanih hakerskih napada na Južnu Koreju, koji su se dogodili prošle sedmice, a u Seoulu se sumnja na Sjevernu Koreju. Južnokorejski eksperti kažu da Pyongyang obučava tim cyber ratnika, jer je cyber prostor postao bojno polje dvije Koreje.

Virus je onesposobio 32.000 kompjutera i servere tri velike južnokorejske TV mreže, kao i servere tri banke. Dogodilo se to prošle srijede, a rezultat je bio prekid komunikacija i bankarstva. Identifikacija izvora napada bi mogla potrajati sedmicama, a možda i mjesecima.

Južnokorejski istražitelji zasad nemaju nikakve dokaze da je napad izvršila Sjeverna Koreja, ali su tamošnje vlasti uperile prst ka Pyongyangu i iznijeli optužbe za cyber napade od 2009. godine.

Čini se nemogućim da je siromašna Sjeverna Koreja sa veoma ograničenim pristupom internetu imala mogućnost na takav način zaprijetiti Južnoj Koreji, zemlji koja se smatra globalnim liderom u telekomunikacijama. Bruto godišnji proizvod po stanovniku Sjeverne Koreje 2011. godine bio je 1.152 dolara , dok je u Južnoj Koreji iznosio 22.200 dolara.

U proteklih nekoliko godina je Sjeverna Koreja uložila mnogo novca u nauku i tehnologiju. U decembru su naučnici uspjeli lansirati satelit u svemir pomoću rakete, a februaru je izvršen i podzemni nuklearni test, treći po redu.

IT tehnologije su postale popularne u Sjevernoj Koreji koja je razvila svoj operativni sistem pod nazivom Red Star. Režim je zainteresovan za gadgete, a kineski tablet kompjuter se pojavio u prodaji. Timovi za razvoj su napravili softver za sve, od komponovanja muzike do priručnika za kulinarstvo.

Južna Koreja i SAD vjeruju da Sjeverna Koreja ima hiljade hakera koji izvode napade i da su vještiji od onih u Kini i Južnoj Koreji.

Sjevernokorejski studenti se obučavaju u školama da postanu cyber ratnici. To je potvrdio Kim Heung-kwang, koji je lično obučavao hakere u sjevernokorejskom gradu Hamhung dva desetljaća, a 2003. godine je napustio Sjevernu Koreju. Dodao je da se sjevernokorejski studenti šalju na školovanje u Kinu i Rusiju.

Godine 2009. je tadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong II naredio povećanje broja cyber ratnika na 3.000. Heung-kwang smatra da je broj hakera danas mnogo veći. Rekao je da Sjeverna Koreja ima kapacitete za cyber napade i da su njene mete SAD i Južna Koreja.