Svijet
0

Sjeverna Koreja obnavlja vruću telefonsku liniju Crvenog krsta s Jugom

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sjeverna Koreja saopćila je u petak da će obnoviti vruću telefonsku liniju s Jugom, u vrijeme dok se dvije Koreje dogovaraju gdje da održe razgovore o nastavku aktivnosti u zajedničkoj industrijskoj zoni.

Pjongjang je saopćio da će obnoviti vruću telefonsku liniju Crvenog krsta koju je prekinuo u martu, prenosi BBC.

Također je pozvao južnokorejske zvaničnike da u nedjelju dođu na razgovore u industrijskom kompleksu Kaesong, nakon što su se dvije strane u principu saglasile da započnu razgovore. Rad u Kaesongu je prekinut u aprilu, u jeku povećanih napetosti u regiji.

Odnosi između dvije Koreje pogoršali su se u ovoj godini nakon nuklearne probe Sjevera 12. februara.

Očekuje se da sjevernokorejske nuklearne ambicije budu jedna od glavnih tema razgovora američkog predsjednika Baracka Obame i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga u petak u Kaliforniji.

Industrijski kompleks Kaesong smatra se simbolom međukorejske saradnje. Gotovo 53.000 sjevernokorejskih radnika radi u kompleksu za više od 120 južnokorejskih firmi .

Kaesong je najveći izvor prihod za Sjevernu Koreju i najviše doprinosi međukorejskoj trgovini.

Pjongjang je, međutim, povukao svoje radnike iz Kaesonga u aprilu, u znak protesta protiv novih američkih sankcija nakon nuklearne probe u februaru.

Sjever je već prekinuo vruću telefonsku vojnu liniju s Južnom Korejom i liniju za komunikaciju s američkom vojnom komandom u Panmujomu, u demilitarizovanoj zoni koja dijeli dvije Koreje, kao i vruću liniju Crvenog krsta.

Pjongjang je, ipak, u četvrtak ponudio razgovore s Južnom Korejom o nastavku aktivnosti u Kaesongu i saopćio da će ponovo uspostviti vruću telefonsku liniju Crvenog krsta ako Seul pristane na ponudu za dijalogom.

Sjevernokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreje (CPRK) saopćio je da će vruća linija Crvenog krsta biti obnovljena od 14 sati po lokalnom vremenu, prenosi novinska agencija AFP.

Dvije strane još razrađuju detalje razgovora o nastavku rada u industrijskoj zoni. Južna Koreja predložila je održavanje razgovora na ministarskom nivou u narednu srijedu u Seulu, ali je Sjeverna Koreja zatražila održavanje razgovora na nižem nivou u nedjelju u Kaesongu, koji se nalazi u neposrednoj blizini granice s Jugom.

Pjongjang navodi u saopćenju da su prvo potrebni sastanci radnih grupa.