Barack Obama
0

"Sjeverna Koreja nije na listi sponzora terorizma"

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Sjedinjene Američke Države neće vratiti Sjevernu Koreju na listu zemalja sponzora terorizma, saopćio je američki predsjednik Barack Obama.

Obama je o odluci obavjestio kongresne lidere, kojima je uputio i povjerljivi izvještaj o Sjevernoj Koreji, zasnovan na terenskom istraživanju provedenom u toj zemlji između 26. juna 2008. i 16. novembra 2009. godine.

Američki predsjednik je u srijedu navečer u saopćenju naveo da Sjeverna Koreja "ne ispunjava osnovne zakonske kriterije da ponovo bude označena kao država sponzor terorizma", prenosi Reuters.

Američka državna tajnica Hillary Clinton prošlog juna je zbog nuklearnih i raketnih proba najavila mogućnost vraćanja Sjeverne Koreje na listu zemalja koje sponzorišu terorističke aktivnosti u svijetu, za šta je imala podršku republikanskih senatora.

Obama je na ovaj način nastavio politiku svog prethodnika Georga Busha, koji je zbog nuklearnih pregovora s Pyongyangom skinuo ovu zemlju s terorističke liste u oktobru 2008. godine.

Sjeverna Koreja je pod velikim međunarodnim pritiskom da okonča bojkot međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju, za šta joj je obećana materijalna pomoć. Sadašnje sigurnosne prijetnje koje izaziva Pyongyang štete ekonomski naprednom istočnom dijelu Azije.