Svijet
0

Sjeverna Koreja neće obavljati nove nuklearne probe

FENA
Na hiljade građana i vojnika okupilo se u petak u sjevernokorejskoj prijestonioci da bi pozdravilo nedavnu nuklearnu probu te zemlje, izvijestila je zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje.

U međuvremenu je javljeno da je sjevernokorejski lider Kim Jong-Il poručio gostujućoj kineskoj delegaciji da njegova zemlja ne planira obavljati nove nuklearne probe.

Državna Korejska centralna novinska agencija javila je da se više od 100.000 ljudi okupilo na centralnom pjongjanskom trgu Kim Il-Sunga "kako bi pozdravilo uspješnu i historijsku nuklearnu probu", prenosi AP.

Sjeverna Koreja je izvela svoju prvu nuklearnu probu 9. oktobra, izazivajući međunarodne osude i UN-ove sankcije. Nejasno je zašto je ovo slavlje održano tek sedmicu dana kasnije.

Kim je poručio kineskom posredniku Tang Jiayuanu da "nema planove za nove nuklearne probe", javila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor u Pekingu.

Tang je predvodio delegaciju koja se u četvrtak sastala s Kimom u Pjongjangu da bi mu uručila poruku kineskog predsjednika Hu Jintaoa.

Tokom sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice u petak u Pekingu Tang je izjavio da njegov put "nije bio uzaludan".

Kineski zvaničnici također su izrazili nadu da će se Sjever vratiti pregovorima o nuklearnom oružuju koje je bojkotirao od kraja prošle godine razljućen zbog američkih finansijskih sankcija.