Svijet
0

Sjeverna Koreja ne želi američku pomoć u hrani

FENA
Foto: AFP/WFP/Ho/File
Foto: AFP/WFP/Ho/File
Sjeverna Koreja obavijestila je Sjedinjene Države da više ne želi primati američku pomoć u hrani, objavio je u utorak State Department.

"Sjeverna Koreja obavijestila je SAD da više ne želi primati dodatnu američku pomoć u hrani u ovome trenutku", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Obavijest Pjongjanga stigla je u zadnjih nekoliko dana, rekao je Wood, dodajući da nije navedeno nikakvo objašnjenje uz tu odluku.

Američka nevladina organizacija koja radi na raspodjeli pomoći u Sjevernoj Koreji, po njegovim riječima, obaviještena je da će morati napustiti zemlju prije predviđenog roka koncem maja.

"Radit ćemo s američkim nevladinim organizacijama i sjevernokorejskim dužnosnicima kako bi osigurali da hrana koja je već isporučena bude podijeljena predviđenim primateljima", rekao je Wood.

SAD je obnovio pomoć u hrani Sjevernoj Koreji u maju 2008. godine, nakon dvogodišnjeg prekida, dijelom i zbog zabrinutosti zbog nedostatnog nadzora pri raspodjeli. Od tada je isporučeno 169.000 metričkih tona američke pomoći u hrani, a posljednja pošiljka bilo je 5000 metričkih tona jestivog ulja u januaru.

State Department izrazio je nezadovoljstvo zbog poteza Pjongjanga.

"Jasno je da je to pomoć koja je potrebna ljudima u Sjevernoj Koreji. Zato smo zabrinuti. Znate, ta humanitarna pomoć koju mi pružamo Sjeveru, nema ništa sa šestostranim pregovorima. Radi se o ozbiljnoj humanitarnoj brizi za te ljude", kazao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva, prenijela je Hina.

Jedan američki dužnosnik izjavio je da će SAD pokušati uvjeriti Pjongjang da izmijeni odluku.