Svijet
0

Sjeverna Koreja nastavlja testirati rakete

FENA
Sjeverna Koreja nedavno je testirala novu verziju protubrodske rakete u Žutom moru, javila je u srijedu južnokorejska agencija Yonhap.

"Vojne snage Sjeverne Koreje ispalile su protubrodske rakete s bombardera Il-28, jednu u oktobru a drugu početkom ovog mjeseca", javlja agencija pozivajući se na neimenovani izvor vlade u Seulu. Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane nije htio komentirati ovu informaciju.

Testirani projektili su modernizirana verzija protubrodskih raketa Styx dometa do 40 kilometara koje Sjeverna Koreja ima postavljene duž obale, dodaje Yonhap.

"Ako Sjeverna Koreja lansira protubrodske rakete s bombardera Il-28 u blizini crte razgraničenja, to predstavlja veliku prijetnju našim brodovima koji patroliraju u neposrednoj blizini", izjavio je neimenovani vladin izvor za agenciju, prenijela je Hina.

Bombarderi Il-28 dvomotorni su avioni koji su se u nekadašnjem SSSR-u proizvodili od 1950-ih godina prošlog stoljeća, a nakon toga ih je bez licence počela proizvoditi i Kina. Izbačeni su iz operativne službe svih država koje su ih imale a vojni stručnjaci pretpostavljaju da su se održali u sjevernokorejskom zrakoplovstvu zahvaljujući lokalnoj proizvodnji rezervnih dijelova.