George Bush
0

Sjeverna Koreja mora verificirati denuklearizaciju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush u srijedu je ponudio siromaštvom pogođenoj Sjevernoj Koreji nadu da može dijeliti ekonomski prosperitet Južne Koreje, istovremeno upozoravajući da prvo mora poduzeti konkretne korake ka ispunjenju obećanja da će okončati svoj program nuklearnog naoružanja.

Bush je, na početku svoje azijske turneje po tri zemlje, jasno stavio do znanja da izolovani komunistički režim mora nastaviti da ispunjava korak po korak zahtijeve o denuklearizaciji sadržane u okvirnom sporazumu postignutom na šestostranim razgovorima na kojim su učestvovale dvije Koreje, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija.

Dok je govorio o budućnosti u kojoj Sjeverna Koreja više ne bi bila dijelom "osovine zla", termina koji je prvi put pomenuo u 2002., skupa s Iranom i predratnim Irakom, Bush je, međutim, izjavio da mnogo posla ostaje, uključujući poboljšanje stanja ljudskih prava u toj zemlji.

"Sjeverna Koreja je zarobila vlastiti narod u bijedu i izolaciju", izjavio je Bush.

Sjeverna Koreja očekuje od Busha da je ukloni s američke liste zemalja koje sponzoriraju terorizam čak i do narednog vikenda, kako je i obećao kada je Sjever uništio svoj toranj za hlađenje u nuklearnom reaktoru u junu.

Bush je, međutim, izjavio da Sjeverna Koreja - koja ima istoriju nepredvidivosti i korištenja novih pregovora radi dobijanja pomoći i ustupaka od Zapada - mora prvo pristati na međunarodne odredbe denuklearizacije. Čak i da Pyogyang bude uklonjen s listre zemalja koje podržavaju terorizam, to će biti "najviše sankcionirana zemlja na svijetu", kazao je.

"Ja ne znam da li će oni odustati od svog oružja. Zaista to ne znam. Ne mislim da bilo ko od nas to zna", izjavio je Bush.

Američki predsjednik se obratio novinarima na zajedničkoj pres konferenciji s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom.