Seul
0

Sjeverna Koreja lansirala sedam raketa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja u subotu je ispalila sedam balističkih raketa, saopćilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje, ocjenjujući to kao čin prkosa prema SAD-u.

Rakete su lansirane sa sjevernokorejske istočne obale od ranog jutra do kasno posljepodne, po lokalnom vremenu. One su preletjele oko 400 kilometara i pale u more, navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Južnokrejska novinska agencija Jonap kaže da je riječ o raketama tipa Skad dometa do 500 kilometara, što predstavlja eskaliranje jer rakete ispaljene od 25. maja, kada je izvršena nuklearna proba, nisu bile balističke.

Sjevernoj Koreji, za koju se pretpostavlja da ima više od 600 Skad raketa, uključujući Hvasong-5 s dometom od oko 300 kilometra i Hvasong-6 s domentom od oko 500 kilometara, rezolucijama UN su zabranjene probe raketa tipa Skad.

Pyongyang je i 2006. godine, uoči američkog nacionalnog praznika 4. jula, ispalio takođe sedam raketa, među kojima je bila i raketa Taepodong-2 najvećeg dometa.

Japan energično protestuje i žali zbog današnje raketne probe Sjeverne Koreje zato što je to ozbiljan provokativni akt uperen protiv sigurnosti susjednih zemalja, kaže se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Pyongyang je u četvrtak ispalio četiri rakete kratkog dometa, takođe s istočne obale koje su pale u more. Denijel Pinkston, iz međunarodnje Krizne grupe u Seulu, smatra da ova proba nije samo izazov međunarodnoj zajednici već i praktična proba proizvoda za koje kupci žele da imaju potvrdu kvaliteta i pouzdanosti, pogotovo što se njihova cjena znatno povećala zbog sankcija nametnutih Sjevernoj Koreji. Prodaja oružja je jedan od najvećih izvora zarade osiromašene Sjeverne Koreje.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je početkom juna rezoluciju kojom se pooštravaju sankcije Sjevernoj Koreji poslije druge nuklearne probe koju je ta država izvela 25. maja. Kao odgovor na sankcije, Sjeverna Koreja je zaprijetila da će unaprijediti svoj nuklearni arsenal.