Svijet
2

Sjeverna Koreja lansirala raketu uprkos upozorenjima

Klix.ba
Uprkos međunarodnim upozorenjima Sjeverna Koreja je lansirala svoju raketu. Raketa je lansirana u 9:49 sati po lokalnom vremenu i slijedila je planiranu putanju.

Prema izjavama zvaničnika, raketa je u orbitu postavila satelit. Sjedinjene Američke Države su potvrdile da se u svemiru nalazi novi objekt.

Južna Koreja, Japan i SAD su osudili ovo lansiranje i okarakterisali ga kao testiranje tehnologije dalekometnih projektila. Japan je sazvao hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Prema nekim izvještajima, sastanak bi mogao biti održan već danas.

Raketa je lansirana sa lokacije na zapadnoj obali Sjeverne Koreje.

"Lansiranje druge verzije našeg Kwangmyongsong-3 satelita iz svemirskog centra Sohae 12. decembra je bio uspješan. Satelit je ušao u orbitu kao što je i planirano", rečeno je u izvještaju državne novinske agencije KCNA.

Tokom prve faze leta raketa je trebala proći između Korejskog poluotoka i Kine. Druga faza je raketu vodila iznad Filipina. Međutim, Vlada Japana, koja je tokom lansiranja stavila sve vojne snage u stanje pripravnosti, kaže da je raketa preletjela iznad jednog dijela prefekture Okinawa, koja se nalazi južno od ostatka japanske teritorije.

Glasnogovornik japanske vlade je lansiranje nazvao ekstremno štetnim i nečim što Japan jednostavno ne može tolerisati. SAD su lansiranje nazvale iznimno provokativnim činom koji prijeti regionalnoj sigurnosti. Predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak je sazvao hitan sastanak sa svojim savjetnicima. Njegov ministar vanjskih poslova je rekao da Južna Koreja osuđuje lansiranje.

Iz Kine, koja je najbliži saveznik Sjeverne Koreje, nije bilo neposrednih reakcija. Međutim, državna novinska agencija Xinhua je pozvala ostale zemlje da ostanu mirne i započnu politiku čiji će cilj biti izgradnja povjerenja.

Većina nacija je tražila od Sjeverne Koreje da odustane od lansiranja, jer ono predstavlja testiranje tehnologije dalekometnih projektila koji su zabranjeni rezolucijom Ujedinjenih nacija.